Структура и перформанси на реакциона турбина

Реакциската турбина може да се подели на Францис турбина, аксијална турбина, дијагонална турбина и тубуларна турбина.Во турбината Францис, водата тече радијално во механизмот за водење вода и аксијално надвор од тркачот;Во турбината со аксијален проток, водата тече во водечката крила радијално и во и надвор од тркачот аксијално;Во турбината со дијагонален проток, водата се влева во водечкото крило радијално и во тркалцето во насока наклонета кон одреден агол на главното вратило или во водечката крила и тркачот во насока наклонета кон главната оска;Во тубуларната турбина, водата се влева во водечката крила и тркачот долж аксијалната насока.Турбината со аксијален проток, тубуларна турбина и турбина со дијагонален проток, исто така, може да се поделат на тип на фиксен пропелер и тип на ротирачки пропелер според нивната структура.Фиксирани сечила за тркачи на лопатки се фиксирани;Сечилото на роторот од типот на пропелерот може да се ротира околу оската на сечилото за време на работата за да се прилагоди на промените на главата и оптоварувањето на водата.

Различни типови на реакциони турбини се опремени со уреди за довод на вода.Уредите за довод на вода кај турбините за реакција со вертикална оска со голема и средна големина генерално се составени од волуто, фиксна водилка и подвижна водилка.Функцијата на волут е рамномерно да го дистрибуира протокот на вода околу тркачот.Кога главата на водата е под 40 m, спиралната кутија на хидрауличната турбина обично се фрла со армиран бетон на локацијата;Кога главата на водата е повисока од 40 m, често се користи металната спирала за заварување или интегрално лиење.

4545322

Во реакциската турбина, протокот на вода го исполнува целиот канал на тркачот, а протокот на вода истовремено влијае на сите сечила.Затоа, под истата глава, дијаметарот на тркачот е помал од оној на импулсната турбина.Нивната ефикасност е исто така повисока од онаа на импулсната турбина, но кога се менува оптоварувањето, ефикасноста на турбината е под влијание на различен степен.

Сите реакциони турбини се опремени со нацрт цевки, кои се користат за враќање на кинетичката енергија на протокот на вода на излезот на тркачот;Испуштајте ја водата низводно;Кога позицијата за инсталација на тркачот е повисока од нивото на водата низводно, оваа потенцијална енергија се претвора во енергија на притисок за обновување.За хидрауличната турбина со мала глава и голем проток, излезната кинетичка енергија на тркачот е релативно голема, а перформансите за обновување на цевката за влечење имаат значително влијание врз ефикасноста на хидрауличната турбина.


Време на објавување: мај-11-2022 година

Оставете ја вашата порака:

Испратете ни ја вашата порака:

Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја